הגיל הממוצע של התחלת חדלון וסת “טבעי” הוא 45-55. עם זאת, יש נשים שחוות חדלון וסת אפילו לפני גיל 40 עקב מחלה, התערבויות רפואיות או גנטיקה. מקרים אלה, בין אם הם מתרחשים עקב גורם טבעי או בשל גורם מלאכותי, מוכרים כחדלון וסת “מוקדם”.
בנוסף להתמודדות עם גלי חום, עם תנודות במצב רוח, ועם תסמינים נוספים שמלווים חדלון וסת רגיל, הרי שנשים רבות שחוות חדלון וסת מוקדם נאלצות להתמודד גם עם דאגות פיזיות ורגשיות נוספות. לדוגמא, היות וחדלון וסת מציין את סיום שנות הפוריות, נשים שמעוניינות להרות, נוטות להיתקל בקשיים.
מהם התסמינים של חדלון וסת מוקדם?
תסמיני חדלון וסת מוקדם זהים לעתים קרובות לאלה שנחווים על ידי נשים שעוברות חדלון וסת טבעי, ועלולים לכלול אי-סדירות או החסרת מחזורי וסת, שינויים בעוצמת הדימום הווסתי שעשוי להיות כעת כבד או קל יותר מהרגיל, גלי חום (תחושה פתאומית של חום שמתפשט על פני פלג הגוף העליון). תסמינים אלה מציינים שהשחלות מייצרות פחות אסטרוגן.
בכפיפה אחת עם תסמינים אלה, יש נשים שחוות:
- יובש של הנרתיק (יתכן שהנרתיק ישתנה וייעשה יותר דק ופחות גמיש)
- אובדן שליטה על שלפוחית השתן (אי יכולת התאפקות)
- שינויים רגשיים (רגזנות, תנודות במצב הרוח, דיכאון בדרגה מתונה).
- יובש בעור, בעיניים או בפה
- נדודי שינה
- ירידה בחשק המיני.
אם גילך מתחת ל-40 ואחד או יותר מהמצבים המפורטים לעיל מתייחסים אליך, עליך לפנות לרופאך כדי לברר האם את עוברת חדלון וסת מוקדם:
- את עוברת כימותרפיה או הקרנות.
- את או בן משפחה סובלים מהפרעה בחיסון העצמי (תהליך אוטואימוני), כגון תת-פעילות בלוטת התריס, רעלת בלוטת התריס (מחלת גרייב) או זאבת (לופוס).
- את מנסה להרות ללא הצלחה במשך יותר משנה.
- אמך או אחותך עברו חדלון וסת מוקדם.
כיצד מאבחנים חדלון וסת מוקדם?
ראשית, קרוב לוודאי שרופאך יבצע לך בדיקה גופנית ויורה על בדיקת דם כדי לשלול מצבים אחרים, כגון היריון והפרעות בבלוטת התריס. הוא גם עשוי להורות על בדיקה שמודדת את רמות האסטרדיול שלך. רמות נמוכות של אסטרדיול, שהוא צורה של אסטרוגן, עשויות להעיד על ירידה בפעילות של השחלות. כשרמות האסטרדיול הן מתחת ל-36, עשוי הדבר להצביע על כך שאת חווה חדלון וסת.
יחד עם זאת, הבדיקה החשובה ביותר שמשמשת לאבחון חדלון וסת מוקדם היא בדיקת דם שמודדת ‘הורמון מגרה זקיק’ (FSH). זהו ההורמון שגורם לשחלות שלך לייצר אסטרוגן. כאשר השחלות שלך מאטות את ייצור האסטרוגן, רמות ה-FSH עולות. כשרמות אלה מטפסות מעל ל-30 או ל-40 יחידות תוצאה (mIU/mL), הדבר מעיד לרוב שאת עוברת חדלון וסת.
אילו שאלות בריאותיות מטרידות נשים שחוות חדלון וסת מוקדם?
כמו אצל כל אישה בחדלון וסת, גם אצל נשים בחדלון וסת מוקדם נמדדות רמות אסטרוגן מופחתות על רקע הירידה בייצורו על ידי השחלות. רמות נמוכות של אסטרוגן עשויות להוביל לשינויים בבריאות הכללית של האישה ולהגביר את הסיכון למצבים רפואיים ספציפיים, כגון דלדול עצם (אוסטאופורוזיס). סיכונים בריאותיים נוספים שקשורים עם אובדן האסטרוגן כוללים סיכון מוגבר לסרטן המעי הגס ולסרטן השחלה, סיכון למחלת מיסב השן ולאיבוד שיניים, וסיכון להתהוות קטרקט.
יתר על כן, בהשוואה לחדלון וסת טבעי, נשים שחוות חדלון וסת מוקדם נאלצות לעבור פרק זמן ארוך יותר מחייהן ללא היתרונות ההגנתיים שטמונים באסטרוגן העצמי שלהן. מסיבה זו, הן מצויות בסיכון גבוה אף יותר לבעיות הבריאות שנמנו לעיל ושקשורות לחדלון וסת.
כיצד ניתן לטפל בחדלון וסת מוקדם?
ניתן לטפל בתסמינים ובסיכונים הבריאותיים של חדלון וסת מוקדם, כמו גם בסוגיות הרגשיות שעשויות להתלוות לו, באופן הדומה לשיטות שנהוגות בטיפול בחדלון וסת טבעי. בנוסף, יתכן שנשים שמתמודדות עם אי-פריון שנגרם עקב חדלון וסת מוקדם, ירצו לברר את האפשרויות שעומדות לפניהן עם רופאן או עם מומחה לפוריות.
האם חדלון וסת מוקדם הוא מצב הפיך?
לא. חדלון וסת מוקדם נובע מתהליך פיזיולוגי יסודי. מרגע שתהליך זה החל להתרחש, לא סביר שהמצב ישוב לקדמותו.