נכתב על ידי הילם – החברה הישראלית בתפקוד מיני
ככל שמתקרבים לגיל הפסקת הווסת חשוב למצוא רופא נשים שיהיה ער ורגיש לתופעות הגופניות והפסיכולוגיות של נשים בגיל המעבר וכן שיהיה מעודכן בכל הטיפולים בסימני גיל המעבר כמו גלי חום. בעיקר בעידן זה שהסיכונים וההשפעות שיש לטיפולים בתופעות גיל המעבר שנויים במחלוקת.
אם מצאת רופא נשים שאת יכולה לסמוך עליו הרי שאת ברת מזל. אם לא אזי התייעצי בחברות או בקשי הפנייה מרופא המשפחה שלך, חשוב למצוא רופא נשים שמטפל בעיקר בנשים לאחר תקופת הפוריות. ייתכן ותיאלצי לעבור בין מספר רופאים עד שתמצאי את האחד שהכי מתאים לך.
הבדיקה כמו אצל כל רופא הבדיקה מתחילה בשאלות כלליות . רופא הנשים ישאל אותך על ההרגלים שלך (תזונה, עישון ופעילות גופנית), כמו גם על מחלות במשפחה ומחלות בעברך. כמו כן תישאלי על עברך המילדותי (כולל הפלות בעבר) וכן שאלות על הרגלייך המיניים, כמו האם את פעילה מבחינה מינית, האם יש לך ריבוי שותפים מיניים ובאילו אמצעי מניעה את משתמשת.
כדאי שיהיה לך “לוח מחזורים” שתראי לרופא הנשים שלך, שינויים בתדירות המחזור ,ובכמות הדימום עשויים להעיד על קירבה של גיל הבלות או לחילופין על בעיה בריאותית. בנשים מבוגרות כדאי לשים לב למצבים פתולוגיים בדפוס המחזור, שיכולים להעיד על ממאירות. לעיתים אי-סדירות של המחזור אינה מרמזת דבר אולם, רופא הנשים ינסה למצוא את הסיבה לכך.
הבירור יכול לכלול ביצוע אולטרה-סאונד של הרחם והשחלות וכן ביצוע מבחנים הורמונאליים לבדוק האם אכן מדובר בסימנים של גיל הבלות. כיון שהרבה פעמים רופא הנשים הוא הרופא היחיד שהאישה רואה, עליו לבצע בדיקות גופנית מקיפה וכן בדיקות מעבדה. בנוסף נשים אשר אינן עם בן-זוג קבוע או/ו שאינן בטוחות לגבי בריאותו המינית צריכות להיבדק גם למחלות המועברות ביחסי-מין כמו כלמידיה ותסמונת הכשל החיסוני הנרכש (איידס).
נשים מעל גיל 40 צריכות לעבור גם בדיקה של פי הטבעת למציאת דם ולשלילת גידולים. הבדיקה כרוכה באי-נוחות מסוימת אך אם היא מבוצעת כהלכה אזי אי-נוחות זו היא מזערית. מהי התדירות בה על אישה להיבדק אצל רופא הנשים שלה? חלק מהרופאים מסכימים כי אצל נשים בריאות מספיק פעם בשנה, אולם חלק אחר ממליץ על פעמיים בשנה. מומלץ כי נשים מעל גיל 40 יבקרו פעמיים בשנה על מנת לגלות מחלות וגידולים בשלבים מוקדמים שלהן.
במידה והאישה רואה שינויים במצבה הגופני כמו: דימום בין מחזורים, דימום רב בזמן מחזור, כאבים בזמן משגל, כאבים באגן או התנפחות שלו. התנפחות פתאומית של הבטן עלולה להעיד על סרטן השחלות או שרירן ברחם.