מהי מנופאוזה?

מנופאוזה או חדלון ווסת, הינה התקופה בחיי האישה בה השחלות מפסיקות לתפקד באופן תקין, כלומר יצור האסטרוגן והפרוגסטרון יורד באופן הדרגתי עד להפסקתו המוחלטת. היכולת להרות נעלמת בהדרגה, הפעילות הוסתית נחלשת ולבסוף נעלמת.

בניגוד למחזור הראשון המתחיל באופן פתאומי, תהליך המנופאוזה מתחיל בשינויים בתדירות ובעוצמת הוסת משך תקופה של כשנתיים. באופן תקין המנופאוזה מגיעה בין גיל 40 לגיל 55.

מהי תקופת Perimenopause?

מנופאוזה או חדלון ווסת, הינה התקופה בחיי האישה בה השחלות מפסיקות לתפקד באופן תקין, כלומר יצור האסטרוגן והפרוגסטרון תקופת Perimenopause היא התקופה המקדימה למנופאוזה (שנים בודדות) בה האישה מתחילה לחוש סימפטומים דומים לאילו האופיינים לגיל המעבר אך בעוצמות חלשות יותר.

מהם התסמינים של חדלון ווסת?

למרות שחדלון הווסת הינו תהליך טבעי ולא מחלה, הוא מלווה בד”כ בתסמינים עקב השינויים ברמות ההורמונים. קיימים מספר רב של תסמינים וכל אישה חווה את גיל המעבר באופן שונה. בחלק מהמקרים אין הופעת תסמינים בתקופה הקודמת לחדלון ווסת ובחלקם מופיעים תסמינים קלים, מתונים או חמורים. הסימנים האופייניים ביותר לתקופה שלפני חדלון הווסת הינם מחזורים לא סדירים ועוצמת דימום גבוהה או נמוכה יותר מהדימום הרגיל, גלי חום הפוקדים כ- 75% מן הנשים, תשישות, רגזנות ונדודי שינה (הנובעים כנראה מהירידה ברמות האסטרוגן). האשה עלולה גם לחוש סחרחורות ועיקצוצים ולחוש כאילו הלב הולם בעוצמה. עוד עלולים להופעי בעיות בזכרון לטווח קצר, אובדן השליטה בשלפוחית השתן, דלקות בשלפוחית או בנרתיק וכאב בזמן המשגל עקב היובש בנרתיק הם תסמינים אפשריים נוספים. לעיתים האשה חשה בכאבים גם בשרירים ובמפרקים.

ברוב המקרים תופעות גיל המעבר יחלשו או יעלמו לחלוטין כשנתיים לאחר חדלון הווסת.

מהו חדלון ווסת מלאכותי?

חדלון ווסת מלאכותי נובע מהתערבות רפואי, הגורמת לצימצום או הפסקת הפרשת הורמוני האסטרוגן, הפרוגסטרון והטסטוסטרון מהשחלות. תופעה זו נגרמת כתוצאה: מניתוח בו כורתים את השחלות או מפחיתים את אספקת הדם אליהן וכן ריפוי בכימוטרפיות או הקרנות באיזור האגן.

ניתוח לכריתת רחם גורם להפסקת מחזור הווסת אך אינו משפיע על רמות ההורמונים כל זמן שהשחלות נשארות במקומן ולכן אינו גורם למכלול התופעות המלוות חדלון ווסת.

מה ניתן לעשות?

הטיפול מבוסס על השבת ריכוז האסטרוגן לרמתו לפני חדלון הווסת באמצעות טיפול הורמונלי חליפי (HRT) במטרה להפחית את חומרת התסמינים ולעזור במניעת אוסטאופורוזיס.

האם טיפול הורמונלי חליפי מתאים לכל הנשים?

מקובל כיום, לתת טיפול ניתן רק לנשים המפתחות סימפטומים ולא קיימת מניעה רפואית להשתמש ב- HRT לדוגמא אירוע של קריש דם בעברה של האשה, בעייה בתפקודי כבד וכו’.

האם פעילות גופנית ותזונה נכונה עשויים להקל על התסמינים של גיל המעבר?

בהחלט כן. שמירה על תזונה נכונה ורמת פעילות גופנית סבירה חשובים מאוד. תוספי מזון כמו סידן חשובים מאוד למניעת אוסטאופורוזיס. פעילות גופנית סדירה בעיקר בונת עצם שתקטין את בריחת הסידן ותרגילים מיוחדים לשרירי ריצפת האגן (השרירים הטבעתיים) עשויים לסייע במניעת דליפת שתן במאמץ.

מידע נוסף

דילוג לתוכן