הכל על דליפת שתן אצל נשים
בניגוד לדליפת שתן במאמץ ובדחיפות, דליפת שתן כתוצאה ממלאות יתר (Overflow) ודליפה בגלל מצב פונקציונאלי הם מצבים פחות נפוצים, המאפיינים בעיקר נשים בגיל המבוגר או נשים צעירות עם בעיות נוירולוגיות.
בריחת שתן אצל נשים כתוצאה ממלאות יתר
דליפת שתן כתוצאה ממלאות יתר הינה מצב בו מנגנון ההתרוקנות של שלפוחית השתן אינו תקין, והשלפוחית גודשת את הקיבולת המקסימאלית שלה ודולפת. ישנן שתי סיבות עיקריות לקושי בריקון השלפוחית. סיבה ראשונה היא כתוצאה מצניחה של איברי האגן כמו: רחם, נרתיק ועוד, מה שגורם לשלפוחית לחרוג ממקומה האנטומי וכתוצאה מכך חל קושי בריקון השלפוחית. סיבה נוספת נובעת בעקבות בעיה עצבית באזור האגן ושלפוחית השתן, וכתוצאה מכך תפקוד השלפוחית משתבש. שתי הסיבות גורמות לשלפוחית, שהיא למעשה כלי קיבול, לעלות על סף הקיבולת המקסימאלית ולדלוף.
צניחה של איברי האגן מאפיינת בעיקר נשים בגיל העמידה, מהעשור החמישי והשישי לחייהן, בעוד שבעיה עצבית הגורמת לקושי בריקון השלפוחית יכולה להופיע גם בגילאים צעירים יותר, בין אם זו בעיה מולדת, ובין אם נרכשת כמו במצבים מסוימים של סכרת. תהליך האבחון של דליפת שתן כתוצאה ממלאות יתר הוא האבחון הכי פשוט: אנו מבקשים מהמטופלת להטיל שתן ובודקים בעזרת אולטרה-סאונד, או קטטר חד פעמי, כמה שתן נותר בשלפוחית. בדרך כלל נשים אלו נשארות עם שאריות שתן משמעותיות שהן לא מצליחות לרוקן.
דרך הטיפול בשני המקרים שונה: אם מקור הבעיה הוא בצניחת אברי אגן אז יש לשקם את רצפת האגן ולהחזיר את האיברים למקומם הטבעי. אפשר לבצע זאת באמצעות טבעת פסרי שמוחדרת לנרתיק ומקבעת את אברי האגן במקומם הטבעי. אפשרות נוספת היא האופציה הכירורגית שכוללת מגוון ניתוחים לשיקום רצפת האגן.
באשר לטיפול בדליפה שמקורה במלאות יתר בעקבות ליקוי עצבי, במקרים אלו אנו מציעים השתלה של קוצב המווסת את פעולת השלפוחית. כמו כן, אנו מלמדים את הנשים לבצע קטטריזציה עצמית, ובאמצעות הקטטר המטופלת מרוקנת את השלפוחית, ולא נותנת לה להתמלא יתר על המידה.
דליפת שתן אצל נשים בגלל מצב פונקציונאלי
מצב המאפיין בעיקר נשים בגיל המבוגר הסובלות ממצבים המשפיעים על הפונקציונאליות היומיומית, למשל: קושי בניידות או דמנציה. למרות שהנשים חשות כי הן צריכות ללכת לשירותים ולהתרוקן- בגלל סיבות אלו הן לא הולכות, או שעד שהן מגיעות כבר לשירותים זה מאוחר מידי.
במקרים אלו הבעיה אינה נעוצה בשלפוחית השתן. זהו מקרה של נשים הסובלות או מבעיית ניידות ואינן יכולות ללכת בעצמן לשירותים, או שמדובר על נשים עם בעיות קוגניטיביות, ולמרות שהשלפוחית עובדת כראוי ומשדרת את תחושת הצורך להתרוקן- בעקבות מצב קוגניטיבי ירוד המטופלת מתעלמת מהסימנים שהיא מקבלת מהשלפוחית עד למצב של אי שליטה.
הפתרונות שאנו מציעים לנשים אלו הם בעיקר פתרונות תומכים המבוססים על מוצרי ספיגה, קטטרים ושיפור תנאי הסביבה להנגשת השירותים בחלל המגורים. קיימות אחיות ייעודיות לנושא זה, אחיות מתאמות אי שליטה, שתפקידן הוא בין היתר ללמד את המטופלות והמטפלים בהן כיצד להשתמש בעזרים ובקטטרים, ולפתח מודעות לגבי אפשרויות הקיימות להתאמת סביבת המגורים בכדי להפחית את דליפת השתן.