“דליפת שתן היא ממש לא משהו נורמלי שפשוט ‘צריך ללמוד לחיות איתו'”. ד”ר ליאור לבנשטיין מסביר
דליפת שתן במאמץ הינה סוג דליפת השתן השכיח ביותר, ביחד עם דליפת שתן בדחיפות. גורם הסיכון המרכזי לדליפת שתן במאמץ הוא לידות נרתיקיות, ובעיקר לידות נרתיקיות מכשירניות, כלומר לידות בעזרת וואקום ומלקחיים. “לידות נרתיקיות מכשירניות גורמות לטראומה משמעותית יותר לרצפת האגן, והסיכוי שתהיה פגיעה עצבית או שרירית במהלך לידות אלו הוא גבוה יותר ומכאן גם הדליפה אצל נשים אלו שכיחה יותר” אומר ד”ר ליאור לבנשטיין, אורוגינקולוג מומחה לשיקום ריצפת האגן ודליפת שתן, במרכז הארצי לשיפור תפקוד הסוגרים, רמב”ם.
אחת הבעיות המרכזיות היא התפישה המוטעית לפיה אין פתרון למצב. נשים רבות אינן פונות לרופא המטפל להתייעצות “אחד המיתוסים שהכי חשוב לי להפריח זה שדליפת שתן זה לא דבר נורמלי שצריך ללמוד לחיות איתו” אומר ד”ר לבנשטיין ומוסיף “יש טיפולים ואפשר לשפר ואף להחזיר את המצב לקדמותו”.
אחרי ההערכה הרפואית בה אובחנה המטופלת כסובלת מדליפת שתן במאמץ, יכולים הרופאים להמליץ על טיפול. “תמיד אנחנו מתחילים בטיפולים שמרניים, כלומר לא כירורגיים, כמו פיזיותרפיה מיוחדת שמתמקדת בחיזוק רצפת האגן” אומר ד”ר לבנשטיין. “במסגרת הפיזיותרפיה לומדות הנשים כיצד לחזק את שרירי רצפת האגן, ולא רק באמצעות “תרגילי קגל” של “לכווץ ולשחרר”, אלא על-ידי חיזוק יסודי של מכלול שרירי האגן”.
טיפול נוסף שאינו כרוך בהתערבות כירורגית כולל החדרה לנרתיק של טבעת תומכת המכונה “פסרי” (Pessary) וממוקמת מתחת לשופכה. כאשר המטופלת משתעלת או צוחקת ומופעל לחץ בטני מוגבר, השופכה נלחצת לכיוון הטבעת והשתן לא יכול לברוח החוצה. “בדומה לדיאפרגמה, רוב הנשים יכולות להחדיר ולהוציא את הטבעת בעצמן, לנשים בגיל המבוגר יותר אנחנו מסייעים אצלנו במרכז אחת למספר חודשים לצורך ביקורת בלבד” מסביר ד”ר לבנשטיין.
במקרים בהם הטיפולים השמרניים אינם עוזרים, קו הטיפול הבא הוא טיפול כירורגי. בעשור האחרון הטיפול הכירורגי בדליפת שתן במאמץ התפתח ביותר, ואם בעבר הניתוחים היו מורכבים ומסובכים, היום הקו השולט הוא דווקא כירורגיה זעירה בהרדמה מקומית: “הפרוצדורה הפופולארית ביותר היא ניתוח TVT (Tension-free vaginal tape)” אומר ד”ר לבנשטיין, ומרחיב “מדובר בהחדרה של סרט מיוחד שמוחדר ע”י דרך הנרתיק מתחת לשופכה”. ניתוח TVT הוא טיפול כירורגי חד פעמי, אורך כ 15-20 דקות, ושיעור הצלחתו עומד על -90%85%. “זו המהפכה הגדולה בתחום שלנו” מציין ד”ר לבנשטיין, “ההתאוששות, ההחלמה והחזרה המהירה לעבודה הפכו אותו למאוד פופולארי אך כמו כל הליך כירורגי, גם ניתוח TVT טומן בחובו סיכונים כמו למשל דימום נרתיקי”, הוא אומר.
“להגיע למצב בו אשה יבשה לגמרי זו לא תמיד משימה קלה” מסכם ד”ר לבנשטיין, “ועד שמגיעים ליעד הזה, מוצרי ספיגה הם בהחלט אמצעי חשוב שמיטיב ומשפר את איכות חייהן של אותן נשים הסובלות מדליפת שתן”.