אי שליטה במתן שתן בנשים

דר’ אברהמוב – מנהל שירות האורוגינקולוגיה ושיקום רצפת האגן בשירותי בריאות כללית, מחוז חיפה וגליל מערבי והמרכז הרפואי כרמל. 

אי-שליטה במתן שתן, בניגוד למה שמקובל לחשוב, אינה שכיחה בנשים מבוגרות בלבד, והיא עלולה להופיע גם בנשים צעירות ופעילות. אחת מכל ארבע נשים מגיל 40 ומעלה סובלת מדחיפות, תכיפות או אי שליטה במתן שתן.
התופעה עלולה להופיע לאחר הלידה או כתוצאה ממחלות כגון פרקינסון או טרשת נפוצה, או כתוצאה מנטילת תרופות כגון תרופות פסיכיאטריות או תרופות לטיפול ביתר לחץ דם. בנוסף קיימת נטיה גנטית אצל נשים מסויימות ללקות בהפרעות אלה.

אי-שליטה במתן שתן עלולה לפגוע קשות באיכות חייה של האישה. לתסמינים הפיסיולוגיים נלווים תחושות בושה ורצון להסתגר בבית. תפקוד האישה בתחומים רבים ודימויה העצמי נפגעים ובמקרים קיצוניים עלול אף להתפתח דיכאון. נשים נוטות לחשוב בטעות, שמדובר בתופעה שאינה ניתנת לטיפול, בעוד שלמעשה על פי רוב ניתן לפתור את הבעיה או לפחות להקל על חומרתה באמצעות טיפולים פשוטים יחסית.

ניתן להבחין במספר סוגים של אי-שליטה במתן שתן:

Stress Urinary Incontinence

דליפת שתן במאמץ, דהיינו, בכל מצב של עליית הלחץ התוך בטני כגון: צחוק, שעול, עיטוש, התעמלות ועוד. הדליפה נגרמת עקב לחץ על שלפוחית השתן בהעדר תנגודת מספקת מצד צינורית השתן עקב פגיעה במנגנון הסוגר שלה. דליפת שתן במאמץ עלולה לנבוע מנזק שנגרם לרצפת האגן בזמן לידה נרתיקית, או כתוצאה מהרמה ממושכת של משאות כבדים, עודף משקל וכן ירידה ברמת הורמון האסטרוגן המתרחשת בגיל המעבר.

Urge Urinary Incontinence

אבדן שתן תוך דחיפות, הנובע מפעילות יתר של שלפוחית השתן, שפירושו הופעת התכווצויות בלתי רצוניות של שלפוחית השתן הגורמות לדחיפות תכיפות ואף איבוד שתן בלתי רצוני. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לאי שליטה ודחיפות במתן שתן בקבוצת הגיל השלישי. שכיחות התופעה עולה עם הגיל כנראה בשל שינויים במבנה שריר השלפוחית ובעצבוב שלה, הקשורים בתהליך ההזדקנות אבחון התופעה מתבצע באמצעות בדיקה גופנית והערכה אורודינמית, שהינה בדיקה ממוחשבת בה ממלאים את שלפוחית השתן בנוזלים ומודדים את הלחצים בה ובצינורית השתן.
Mixed Incontinence

אי שליטה מעורבת – שילוב של דליפת שתן במאמץ עם פעילות יתר של שלפוחית השתן. נשים אלה סובלות הן מאבדן שתן במאמץ והן מדחיפות ותכיפות במתן שתן, ואבדן שתן תוך דחיפות. מצב זה של אי-שליטה מעורבת הינו שכיח למדי, ואף יותר מכל אחד מן המצבים בנפרד.
Overflow incontinence

אי שליטה במתן שתן עקב מלאות יתר של שלפוחית השתן, כתוצאה מקושי בהתרוקנות וטפטוף קבוע של שתן בכמויות קטנות. סימנים מוקדמים הם תחושת אי-התרוקנות, זרם שתן חלש, היסוס התחלתי וטפטוף סופי. מצב זה נובע על-פי רוב מחוסר תחושה של השלפוחית בזמן מילוי או חוסר יכולתה להתכווץ, כתוצאה ממחלות מסוימות כמו סוכרת או נטילת תרופות מסויימות, או כתוצאה מחסימה מכאנית של מוצא השלפוחית או צינורית השתן.
Functional Incontinence

אי שליטה במתן שתן עקב בעיה תפקודית כגון מוגבלות פיזית או הפרעה קוגניטיבית, כאשר פרט לכך מערכת השתן התחתונה מתפקדת באופן נורמאלי. לדוגמא, נכות קשה בגפיים עשויה להפריע למטופלת להגיע לשירותים בתוך פרק זמן סביר, וכתוצאה מתפתחת הפרעה בשליטה בשתן.

קיימות כיום אפשרויות טיפוליות רבות ומגוונות באי-שליטה במתן שתן, בהתאם לסוג ולגורם לאי-שליטה. קיימים טיפולים שמרניים הכוללים: טיפולים לחיזוק שרירי רצפת האגן, ביופידבק, אימון שלפוחית השתן, וגרייה חשמלית או אלקטרו-מגנטית. קיימות בנוסף גם תרופות שונות העשויות להקל על המצב, ובמקרים אחרים, הפתרון הכירורגי הינו היעיל ביותר. הניתוחים מתבצעים ברובם בגישה זעיר-פולשנית, ללא צורך פתיחת הבטן ובהרדמה מקומית בלבד. ההחלמה מהירה והחזרה לשגרה היא תוך ימים ספורים ממועד הניתוח.

 

מידע נוסף

דילוג לתוכן